NEULEMEDIA
Vinkkejä villasukkiin ja muihin neuleisiin

Vinkit kirjoneuleen aloittamiseen

56 922

Kirjoneulonta ei ole rakettitiedettä, vaikka taidokkaimmat kirjoneuleet muistuttavatkin taideteoksia. Tein ensimmäisen kirjoneuleeni eli Anelmaiset-villasukat vasta alle kaksi vuotta sitten, joten aloittelijaa mietityttävät asiat ovat vielä tuoreena mielessä. Alla on vinkkejä ensimmäistä kirjoneuletyötä aloittavalle.

1. paksuhko lanka ja pieni työ

Itselleni Novitan 7 veljestä oli hyvä aloituslanka, sillä se on sopivan paksu eikä kovin liukas. Kirjoneuleen teko on aluksi hidasta ja ohuella langalla neuloessa jäljen epätasaisuus näkyy paremmin. Motivaatio pysyy paremmin yllä, jos lanka ei ole kovin ohut ja työ kovin iso. Aloittaisin ihan tavallisista villasukista.

2. kaksi väriä, jotka vuorottelevat enintään neljän silmukan välein

Kirjoneulonta on helpointa aloittaa kahdella värillä per kerros. Mitä enemmän työssä on värejä, sitä enemmän on myös hallittavia lankakeriä. Jos haluaa heti näyttävämmän lopputuloksen, toiseksi langaksi voi valita liukuvärjätyn langan. Vältä kuitenkin pätkävärjättyjä lankoja. Niillä tulee sekavaa kirjoneuletta, josta kuvio ei hahmotu kunnolla.

Valitse ohje, jossa lanka vaihtuu enintään neljän silmukan välein. Tällöin voit vaihtaa lankaa helposti, eikä työhön synny pitkiä niin sanottuja langanjuoksuja, jotka vaativat sitomaan lankaa työn takapuolelle. Sitomiseen on omat, helpohkot tekniikkansa, mutta itse en lähtisi opettelemaan niitä ensimmäisessä kirjoneuletyössä. Sitä paitsi lyhyillä langanjuoksuilla neulominen on rennompaa myös kokeneelle neulojalle!

Alla olevassa kuvassa on kirjoneulesukan nurja puoli, jossa langanjuoksut ovat näkyvillä.

Vinkit kirjoneuleeseen - langanjuoksu - Neulemedia.fi

Helppoja ohjeita ensimmäiseen kirjoneuleprojektiin löytyy esimerkiksi JonSukat-Facebook-ryhmästä ja Niina Laitiselta. Pitkistä kirjoneulesukista esimerkiksi maksullinen Anelmaisten ohje on helppo toteuttaa ilman kukkasia ja pitsinauhoja.

3. jatkuva kuvio on helpompi kuin yksittäinen ”täplä”

Sosiaalisen median neuleryhmissä näkyy säännöllisesti samankaltainen valokuva: kirjoneuletta ensimmäistä kertaa tekevä yrittää kirjoneuloa yhtä yksittäistä elementtiä, esimerkiksi logoa tai eläintä muutoin tavallisella neuleella toteutettuun sukkaan. Tuloksena on kuvion kohdalta pahasti ryttyinen käsityö ja paha mieli.

Yksittäisen elementin kirjoneulominen siististi on huomattavasti vaikeampaa kuin kuvion, joka kiertää ympäri koko työn. Tämä johtuu siitä, että jatkuvan kuvion mukana kaikki työssä olevat langat kulkevat automaattisesti mukana ja asettuvat kauniisti osaksi työtä. Kokenutkaan neuloja ei tavallisesti toteuta täplämäisiä elementtejä neuloen vaan valmiin neuleen päälle silmukoiden. Ns. tikapuutekniikalla tämä on mahdollista, mutta en aloittaisi kirjoneulontaa sen opettelulla.

4. 0,5 mm paksummat puikot kuin tavallisesti

Kirjoneule alkaa helposti kiristää, jos sitä neuloo samanvahvuisilla puikoilla kuin tavallista sileää neuletta. Koska kirjoneule ei työn takana kulkevista langanjuoksuista johtuen jousta, liian pienet puikot aiheuttavat helposti sen, että neule ei mahdu päälle – esimerkiksi sukka jämähtää kantapäähän. Hieman paksummat puikot tekevät silmukoista väljempiä ja neule tasoittuu kauniiksi joko höyryksessä tai käytössä. Jos tiedät käsialasi todella napakaksi, puikkokoko voi olla jopa 1 mm tavallista suurempi.

5. koko ajan sileää neuletta – unohda joustinneule

Kirjoneule ei jousta, vaikka neuloisi joustinneuletta. Joustinneule kannattaa siis neuloa yhdellä langalla. Yksivärinen joustinneule toimii yleensä myös värikästä kirjoneuletta rauhoittavana elementtinä luoden sille eräänlaisen kehyksen.

Vinkit kirjoneuleen tekoon - Neulemedia.fi

6. Kirjoneule ei jousta, joten vältä kiristämästä lankaa neuloessa

Kirjoneuleen joustoa estää sekä sen luonne että takana kulkevat langanjuoksut. Varo siis kiristämästä lankaa neuloessa. Langanjuoksu saa neuloessa jäädä mieluummin hieman ”notkolle” kuin aivan suoraksi. Kirjoneuletta kannattaa lähteä tekemään kirjaimellisesti löysin rantein. Kokeilemalla selviää, mikä on sopiva löysyys käytössä olevaan lankaan ja omaan käsialaan.

7. Lue kaaviota päinvastoin kuin kirjaa

Kirjoneulekaaviota luetaan oikeasta reunasta vasempaan reunaan, alhaalta rivi kerrallaan ylöspäin. Rivien järjestys on usein merkitty kirjoneuleohjeeseen numeroin.

8. Yksi kaavion ruutu vastaa yhtä silmukkaa

Kirjoneuleruudukossa yksi ruutu merkkaa yhtä silmukkaa.

9. Ota apuväline rivien seuraamiseen

Jotta voit keskittyä oikean rivin bongaamisen sijasta neulontaan, ota jokin apuväline rivin seurantaan. Jos sinulla on paperinen ohje, apuväline voi olla esimerkiksi post-it-lappu tai viivain, jonka siirrät kerroksen vaihtuessa aina ohjeen oikealle riville.

10. Sitten vain aloittamaan, hyvin se menee! <3

Käytetty lanka: Novita 7 veljestä, Adlibris Socki
Puikot: KnitPro Karbonz 3,5 mm
Kuvan sukkamalli: Muita Ihania Syyssukat
Kuvan sukan neuloi ystäväni Iita Kuikka.

Kuvissa käytetty rekvisiitta: Nova Melina, avauskuvan kangas Liberty Capel vaaleanpunainen 100 % puuvilla. Ostoksille: Novamelina.com

Saatat pitää myös näistä
Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.